🔥 Kaup laos, kiire tarne!

Kiire tarne, laokaup

Tasuta kohaletoimetamine pakiautomaati Balti riikides tellimustel alates 50€ ja Soome alates 100€. Täna tellid, homme postitame!

Sõbralik teenindus

Mistahes küsimuste korral võtke meiega julgelt ühendust. Vastame, nõustame ja juhendame.

Mugav ostukogemus

Oleme teinud suuri jõupingutusi, et pakkuda teile meeldivat ja sujuvat ostukogemust.

Huvitav kogumisteema: elektriisolaatorid

Blogi

Maailmas on palju erinevaid kogumisteemasid! Hiljuti jäid mulle Facebookis oma eriilmesususe ja värvirohkusega silma vanad portselanist ja klaasist elektriisolaatorid. Tekkis küsimus, kas neid Eestis ka kogutakse ning milline on nende kohapealne valik?

Millega on tegu?

Vikipeedia sõnul on “isolaator ehk elektriisolaator on elektriseadme element pingestatud juhtmete ja seadmeosade eraldamiseks kandekonstruktsioonidest, millele nad on kinnitatud. Isoleerivateks osadeks on glasuuritud portselanist, klaasist, plastist või komposiitmaterjalist detailid, milles on tavaliselt metallarmatuur.”

Ajalugu

Esmalt hakati isolaatoreid kasutama telegraafiliinidel. Keraamiliste isolaatorite tööstuslik tootmine sai alguse 19. sajandi keskpaigas. Tänaseks päevaks on valmistatud palju erinevaid isolaatoreid ning neid kogutakse disaini ja viimistluse kvaliteedi pärast.

On teada, et kuna tootmisettevõtted ei tootnud ainult isolaatoreid, kasutasid nad isolaatorite valmistamisel sageli teistest projektidest järelejäänud klaasi. Seetõttu võib aeg-ajalt kohata isolaatorit mingis täiesti ebatavalises värvitoonis või isegi värvide segus. Sellised isolaatorid on nende harulduse tõttu väga kogutavad. Teised tootjad taaskasutasid vanu pudeleid ja muid klaasesemeid, mille tulemusena tekkisid isolaatoris värvipöörised, mullid ja muud huvitavad efektid.

Eestis võib vanu, valdavalt portselanist isolaatoreid tänaseni leida mahajäetud hoonete, mahasaetud elektripostide küljest või juurest ja külades. Küllap ka prügi hulgas.

Kogumine, hind ja võltsingud

Suurim kogujate ühendus on ilmselt US National Insulation Association, millel on üle 9000 liikme. Väga hea ülevaate teemast ja erinevatest isolaatoritest saab näiteks Facebook grupist Insulators – National Insulator Association, millel on üle 62 tuhande liikme ning kuhu tehakse postitusi igapäevaselt.

Laias maailmas ulatub isolaatorite hind paarist dollarist mitmesaja dollarini. Hind sõltub paljudest teguritest nagu vanus, esinemissagedus, kuju, seisukord, nõudlus, tootja.

Tuleb välja isolaatoreid isegi võltsitakse. Väidetavalt muudavad ebaeetilised müüjad soojust või kiirgust rakendades isolaatori värvi ning väidavad hiljem, et tegemist on haruldase antiigiga, mis maksab palju rohkem. Isegi kogenud kollektsionääridel on raske märgata erinevusi looduslike ja värviga manipuleeritud klaasisolaatorite vahel; nii et kõige parem on olla valvel kõige suhtes, mis ei tundu õige. Kalli ja haruldase isolaatori ostu eel kehtib klassikaline nõuanne konsulteerida mõne kogenud spetsialistiga.

Taaskasutamine

Isolaatorid on oma värvikirevuses ja eriilmelisuses leidnud laialdaselt taaskasutust. Siit leiad ingliskeelse artikli 30 erinevat ideega isolaatorite taaskasutamiseks, millest mõned on lisatud pildil. Sõltuvalt oskustest ja võimalustest saab isolaatorid ära kasutada nagina, küünlajalana, vaasina, valgustina, toakaunistusena või isegi raamatutoena. Nagu ikka, seab piirid loovus.

Minu enda kodus on neli postikinnitusega keraamilist isolaatorit sepa poolt vormistatud kahe kardinapuu kanduriteks.

Kogumine Eestis

Ingliskeelseid artikleid sirvides võib jääda mulje nagu oleks klaasist isolaatorite kogumine odav ja väga populaarne kogumisobjekt nende lõputute kujundite ja värvide tõttu. Neid on lihtne leida ja nende dekoratiivsus muudab iga ruumi rõõmsalt omanäoliseks ja säravaks. Kas see on nii ka Eestis?

Siinses suurimas oksjonikeskkonnas osta.ee on isolaatorid saadaval.

Päris olematu kogujate hulk Eestis olla ei saa kuna siinses suurimas oksjonikeskkonnas osta.ee on isolaatorid saadaval ja ka hinnad ei tundu kõrgetena. Samas moodustab valdava enamuse pakkumisest portselanist variant, klaasi on vähem ja selle järel on ka reaalne nõudlus.

Oleks huvitav teada, kui suur on isolaatorite kogujate kogukond Eestis? Mida kogutakse ja milline on esemete saadavus? Kui palju ja milliste kohapealsete ettevõtete toodang on olemas? Milline on portselanist ja klaasist isolaatorite suhe?

Sooviks näha pilte kogudest või siis sellest, kuidas on keegi neid esemeid kasutanud. Kui sul on vastused neile küsimustele või omad mingit muud lisainformatsiooni selle kogumisvaldkonna kohta, jaga palun! Kontakti leiad siit.

Ise olen kokku kogunud kõik oma külast ja mujalt leitud isolaatorid. Valik on kesiselt valge ja pruun, klaasist eksemplarid puuduvad täielikult.

Artikli koostamisel on kasutatud artiklit Antique Glass Insulators and Their Electrifying History, autor Megan Cooper, M.A.S., B.S. History. Avafoto: Wirestock.

Sulle võib ka huvi pakkuda

    Ostukorv (0)
    chat
    Tasuta transport on kõigest mõne kliki kaugusel
    Lisa vähemalt 50 euro eest kaupa korvi ja saad tasuta tarne.
    Ostukorv on pisut tühi?
    Lisa siia midagi meelepärast ja toimetame kauba sinuni super kiirelt.
      Arvuta transport
      Kiire tarne
      Kaup jõuab sinuni 2-3 päevaga, hiljemalt 5 tööpäeva jooksul.
      Tasuta tarne al. 30€
      Transport on sinu jaoks tasuta alates 30 eurosest tellimusest.
      Kaup laos
      Panemee ostetud tooted kohe teele, ootama ei pea!
      Tagasi
      Lisa kood